Met een NAS (Network Attached Storage) kun je vanaf alle computers, laptops, mediaspelers, tablets en andere apparaten in het netwerk of via internet bij je opgeslagen bestanden. Jij bent op zoek naar een NAS. Waar moet je op letten? Waar wil je een NAS voor gaan gebruiken en met hoeveel gebruikers? Op deze pagina geven wij je advies, zodat je de beste NAS voor jou makkelijker kan uitkiezen.

 

1. Waar wil je een NAS voor gebruiken?

Naast het opslaan en online delen van bestanden, is het mogelijk om nog meer diensten te gebruiken van een NAS. Wil je bestanden downloaden van het internet? Ben je op zoek naar een makkelijke en veilige manier om je films en foto’s op te slaan en te delen? Wil je een eigen website online plaatsen en hosten? Lees meer over de verschillende diensten.

Films en muziek streamen
Om films en muziek overal in huis af te kunnen spelen heeft praktisch elke NAS-oplossing een mediaserver aan boord. Zo bekijk je de films die op de NAS staan via een externe mediaspeler, tablet, Xbox 360 of PS3 op de televisie of stream je muziek via de NAS op een audiostreamer. Voor het streamen hoeft je computer of laptop niet meer aan te staan, de bestanden staan immers op de NAS.

Films en muziek downloaden
Films en muziek downloaden via het programma Bittorrent is populair en steeds meer mensen houden zich ermee bezig. Om het makkelijker te maken heeft vrijwel elke moderne NAS de mogelijkheid om bestanden van torrents voor je te downloaden. Je zoekt op internet naar een torrent en plaatst deze in een speciaal aangewezen map. De torrent-client in de NAS doet vervolgens de rest van het werk zonder dat je computer aan staat.

Back-ups maken
Iedereen is wel eens onmisbare of belangrijke bestanden verloren toen een harde schijf kapot ging. NAS is zeer geschikt om dit rampscenario te vermijden. Elk NAS-systeem heeft namelijk de mogelijkheid om handmatig of automatisch back-ups te maken van de bestanden op je laptop, PC of tablet/smartphone. Je kunt kiezen of en hoe vaak je een back-up laat maken van de hele computer of alleen van bepaalde mappen.

 

2. Wil je zelf harde schijven inbouwen, of juist niet?

Harde schijven ingebouwd
Een NAS met ingebouwde harde schijf of schijven is een juiste keuze voor beginners op het gebied van netwerkopslag, vanwege de eenvoudige installatie.

 • NAS is direct gebruiksklaar
 • Geen extra kosten
 • Klein formaat
 • Uitgebreide software vaak niet beschikbaar voor download
 • Schijven vervangen is niet altijd mogelijk

Zelf harde schijven inbouwen
Ben je een kenner op het gebied van netwerkopslag? Kies dan voor een Barebone NAS met de optie om schijven in te bouwen.

 • Kies zelf de type schijven
 • Bepaal hoeveel slots je nodig hebt
 • Makkelijk om naderhand schijven te vervangen
 • Extra kosten vanwege aanschaf losse harde schijven
 • Schijven dien je zelf te plaatsen

3. Hoeveel data wil je opslaan?

Terabytes
Om een keuze te maken hoeveel terabyte (TB) je nodig hebt, is het handig om te weten hoeveel data je ongeveer kwijt kan op een harde schijf met een capaciteit van 1 terabyte.

 • 20000 mp3 nummers
 • 300 films (HD)
 • 7500 foto’s (hoge kwaliteit)

4. Hoeveel bays voor harde schijven heb je nodig?

Het aantal bays in een NAS bepaalt hoeveel ruimte er is voor harde schijven. Wil je bestanden opslaan en verdelen op meerdere harde schijven, kies dan een NAS met minimaal twee bays. Je bestanden verdelen over twee of meer harde schijven heeft veel voordelen.
Plaats je foto’s op een NAS en deze worden geplaatst op twee harde schijven. Mocht een van de twee schijven niet meer werken, dan ben je de foto’s niet kwijt aangezien deze ook op de nog werkende schijf staan opgeslagen. Vervolgens vervang je de defecte schijf en je hebt weer een veilige opslagplaats voor je foto’s en overige bestanden. Meerdere schijven gebruiken voor veilige opslag van data noemt men harde schijven in RAID plaatsen.

5. Wat bepaalt de snelheid van een NAS?

Een NAS is vergelijkbaar met een laptop of PC, wanneer je naar de specificaties kijkt. Elke NAS maakt net als een laptop of PC gebruik van een processor en werkgeheugen. Tijdens het gebruik van de NAS vindt er constante data-uitwisseling plaats tussen de processor en het werkgeheugen. Des te meer kernen (cores), megahertz (MHz) of gigahertz (GHz) een processor (CPU) heeft, des te sneller en makkelijker alle processen worden verwerkt door de NAS. Met meer intern RAM-geheugen, zal de NAS ook sneller werken en de processor al het werk lichter maken.

Single core CPU / tot 512 MB RAM

 • Films en muziek streamen naar maximaal 2 apparaten tegelijk
 • Tot 10 (externe) gebruikers tegelijkertijd op de NAS
 • Tot 10 actieve downloads tegelijkertijd
 • Aanbevolen voor het delen van bestanden tot een grote van 2 GB
 • Geschikt als back-up oplossing voor je laptop, PC of tablet/smartphone

Dual core CPU / vanaf 1 GB RAM

 • Films en muziek streamen naar meer dan 2 apparaten tegelijk
  Vanaf 10 (externe) gebruikers tegelijkertijd op de NAS
 • Geschikt voor het downloaden en delen van veel en grote bestanden
 • Snel genoeg voor een VPN- en/of webserver
 • Snel genoeg voor het draaien van virtuele machines (VMware/Citrix)
 • Geschikt als back-up oplossing voor je laptop, PC of tablet/smartphone

6. Wat heb je nodig bij een NAS?

Staat je NAS ver bij je router vandaan?
Vaak wordt er bij een NAS een korte netwerkkabel geleverd. Wil je de NAS niet vlak naast de router zetten, schaf dan los een langere netwerkkabel aan.

Heeft je router genoeg netwerkaansluitingen?
Een router heeft een beperkt aantal poorten waarop je apparaten, zoals een NAS, kunt aansluiten. Een switch deelt 1 van deze aansluitingen op in 5 of meer netwerkaansluitingen, zodat je direct extra apparaten kunt aansluiten.

7. Vragen?
Heb je aanvullende vragen of wil je graag meer advies over NAS? Klaaswebdesign staat 7 dagen per week voor je klaar.